Żyjąc w zgodzie z naturą, pielęgnując tradycję, a także
uwzględniając najnowsze trendy coraz częściej wracamy do ogrzewania domów
kominkiem. Dobra instalacja tego urządzenia, stałe prace konserwacyjne, oraz
wybór najlepszego drewna zagwarantują nam ciepło i romantyczny nastrój. Wbrew
pozorom prozaiczna czynność jaką jest wybór drewna kominkowego wcale nie jest
taka prosta. Z uwagi na zróżnicowanie produktów, a także na różne ceny, drewno
kominkowe dzielimy na kilka rodzajów. Zatem który wybór będzie najlepszy? I
czym się kierować kupując drewno do kominka?
Już na wstępie trzeba zaznaczyć, że nie każdy gatunek drzewa
nadaje się do palenia. I tak na przykład drzewa iglaste, chociaż pozwalają
uzyskać niepowtarzalny zapach, nie powinny być używane do palenia w kominku.
Takie drzewa charakteryzują się dużą zawartością żywicy. Substancja ta może nam
skutecznie uprzykrzyć korzystanie z kominka. Po pierwsze, topiona podczas
spalania żywica jest bardzo tłusta, może osadzać się na szybie, ale także
wewnątrz komina. Po drugie, wysoka temperatura sprawia, że żywica może
strzelać. Jeśli mamy odkryty, klasyczny kominek, to usunięcie zabrudzeń na podłodze
będzie praktycznie niemożliwe. Korzystając z drzew iglastych musimy także
liczyć się z dużą ilością dymu i sadzy. Substancje te, osadzając się na
przewodach kominowych mogą szybko zmniejszyć ich drożność. Znacznie lepszym
wyborem będą drzewa liściast. Jeżeli zakupione polana będą odpowiednio
przechowywane, jeśli wybierzemy twarde gatunki drzew o odpowiedniej
wilgotności, to możemy liczyć na efektowne spalanie. Żywica w drzewach
liściastych również jest obecna. Niemniej jednak, ma ona niewielki procent, a
drewno spala się równomierne, i co równie ważne nie wytwarza zbyt dużej ilości
dymu. Jakie zatem gatunki drzew liściastych będą najlepszym wyborem? Dobrze
jest zdecydować się na drzewa twarde, uzyskany z nich płomień jest mniejszy,
ale kaloryczność nawet bardzo małych szczap jest duża, i dzięki temu możemy
zaopatrzyć się w mniejsze zasoby. Do najtwardszych należą trzy gatunki drzew.
Zalicza się do nich między innymi grab, uważany za jedno z najlepszych drzew
przeznaczonych na opał. Grab pali się powoli, ma mały procent kory, i
gwarantuje duże oddawanie ciepła. Jesion jest równie twardy i kaloryczny,
jednak możemy mieć trudności z porąbaniem go na mniejsze kawałki. Z kolei buk
należy do gatunków palących się równo i długo. Dębowe polana są równie kaloryczne
i mają przyjemny zapach, ale charakteryzują się dużą zawartością kory i kwasów.
Niektóre drzewa owocowe również nadają się do palenia w
kominku. Decydując się jednak na palenie wiśni lub czereśni wiedzmy, że gatunki
te wydzielają sporo zanieczyszczeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz